Eπιστολή ΕΣΕΕ – Πρόσθετα μέτρα για την υποστήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων

Κύριοι Υπουργοί,

Μέχρι τώρα, τα βήματα που έχουν γίνει για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και τα σχετικά μέτρα που καταρχήν έχουν ληφθεί, δείχνουν ότι όλοι έχουμε αντιληφθεί το μέγεθος και τη σοβαρότητα της κρίσης, καθώς και τις επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.  Εκ των πραγμάτων, ωστόσο, αν και προσπαθούμε να λειτουργήσουμε προληπτικά, τα επόμενα σχέδιά μας εξαρτώνται σχεδόν πάντα από τα δεδομένα και τις εξελίξεις που διαμορφώνονται κάθε ημέρα από την επιδημική εξάπλωση.

Η ΕΣΕΕ, ήδη από την πρώτη στιγμή, πρότεινε μέτρα για την υποβοήθηση του συνόλου των επιχειρήσεων των πληττόμενων περιοχών, έχοντας ακριβώς κατά νου το καθολικό αποτέλεσμα που θα έχει στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες η εξάπλωση των κρουσμάτων.  Ταυτόχρονα, συμμετείχε παραγωγικά σε όλες τις σχετικές συσκέψεις των συναρμόδιων Υπουργείων, προτείνοντας τις αποτελεσματικότερες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δυστυχώς, οι προτάσεις μας δεν έγιναν δεκτές στο πρώτο κύμα μέτρων που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση, αφέθηκε ωστόσο ένα παράθυρο ανοιχτό ώστε να είναι ανάμεσα στην επόμενη δέσμη.

Θεωρούμε ότι, η ώρα αυτή έχει έλθει.  Ο φόβος που καλώς κυριαρχεί στην κοινωνία έχει περιορίσει δραστικά την κατανάλωση σε όλους τους κλάδους, πλην των τροφίμων και ήδη οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν στα όρια των δυνατοτήτων τους.  Αντιλαμβανόμαστε το επιχείρημα που προβλήθηκε από την πλευρά της Κυβέρνησης, ότι ο δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος, αλλά πλέον δεν μπορούμε να κινηθούμε μόνο με αυτόν τον γνώμονα.  Χρειάζεται να βρεθεί η χρυσή εκείνη τομή που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις, μέσα στην κατάσταση ανάγκης που επικρατεί, να υποστηριχθούν, να συνεχίσουν να υπάρχουν και να ισοσκελίσουν, έστω εν μέρει, τις αρνητικές επιπτώσεις από την δύσκολη αυτή περίοδο.  Εάν πάλι το κράτος δεν μπορεί, καλό θα ήταν, ιδιαίτερα μετά και τις δηλώσεις Λανγκάρντ, να ενεργοποιηθούν οι Τράπεζες και να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις, μέσω δανείων κίνησης και με ευνοϊκούς όρους.

Συνακόλουθα, η ΕΣΕΕ επανέρχεται και ζητάει και πάλι την λήψη προσωρινών καθολικών μέτρων για όλες τις επιχειρήσεις, με ιδιαίτερο βάρος στις πληττόμενες περιοχές και στο πλαίσιο των παρακάτω αξόνων:

 • Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, του ΦΜΥ, των δόσεων των ληξιπρόθεσμων χρεών και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο για το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία της τοπικής αγοράς.
 • Απόδοση των παρακρατούμενων φόρων από μισθωτή εργασία και από αμοιβές επιχειρηματικής δραστηριότητας από 2μηνο σε 6μηνο.
 • Αναστολή καταβολής του συνόλου των παρακρατήσεων, τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ μέχρι και πάλι την αποκατάσταση της λειτουργίας της τοπικής αγοράς.
 • Δυνατότητα μακροχρόνιας ρύθμισης των παραπάνω υποχρεώσεων, μετά το τέλος του χρόνου αναστολής.
 • Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών ακόμη και πέραν της 27ης Μαρτίου.
 • Απελευθέρωση των κατασχεμένων και δεσμευμένων επιχειρηματικών λογαριασμών, προκειμένου να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις πρόσθετα και απολύτως αναγκαία κεφάλαια κίνησης.
 • Παράταση του ισχύοντος πλαισίου προστασίας της Πρώτης Κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους.
 • Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.
 • Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.
 • Προσωρινή απαγόρευση για 90 ημέρες της διακοπής ρεύματος, νερού, τηλεφωνικής επικοινωνίας ή παροχής υπηρεσιών διαδικτύου για τις επιχειρήσεις λόγω μη πληρωμής λογαριασμών και ρύθμιση των σχετικών υποχρεώσεων μετά το πέρας της απαγόρευσης.
 • Παράταση της προθεσμίας σφράγισης των επιταγών από τις 8 στις 90 ημέρες, με πρόβλεψη να επεκταθεί περαιτέρω, αναλόγως των περιστάσεων.
 • Προσωρινή άρση της ποινικής διάστασης της σφράγισης των επιταγών.
 • Αναστολή του χαρακτηρισμού ως δυστροπίας της μη καταβολής μισθώματος επαγγελματικής στέγης και της έκδοσης εξωστικών διαταγών για το λόγο αυτό και για χρονικό διάστημα 90 ημερών.
 • Προσωρινή άρση καταβολής του μη μισθολογικού κόστους που αφορά τους εργοδότες, τουλάχιστον για 90 ημέρες.
 • Ελάφρυνση των επιχειρήσεων από το μισθολογικό κόστος που συνεπάγονται οι μακροχρόνιες απουσίες των εργαζομένων τους, λόγω της επιδημίας.
 • Αναστολή ή δραστική μείωση κατά τουλάχιστον 50%, της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος.
 • Παροχή κεφαλαίων κίνησης με 100% εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, από τις Τράπεζες.

Η ΕΣΕΕ και ο εμπορικός κόσμος της χώρας συνεχίζουμε να είμαστε παρόντες και να δίνουμε την πλήρη εικόνα των επιχειρήσεων και της αγοράς στο μέσο αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης που αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή συνεργασίας με την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτής της οξείας κατάστασης ανάγκης που αντιμετωπίζει η χώρα και το έθνος, προτείνοντας και διεκδικώντας ρεαλιστικά μέτρα στήριξης του εμπορίου, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της οικονομίας και της κοινωνίας, με στόχο την διάσωσή τους και την ανάκαμψή τους ενόψει της επόμενης ημέρας.

Leave a reply